Nenechte šikanovat své dítě

Jinakost. To je hlavní důvod, proč děti šikanují. A je jedno, čím se jejich vrstevník liší, jestli se vymyká temperamentem, koníčky, dosti často vzhledem – a někdy k tomu stačí obyčejné brýle.

šikana dětí

Děti vynikají upřímností a je to bezesporu jedna z vlastností, kterou na nich dospělí obdivují. Bohužel, děti většinou nemají zábrany a často je jejich pravda velmi krutá. A krutý bývá také dětský kolektiv a má-li svého „vůdce“ se sklony k agresi, který dokáže na svou stranu strhnout i jinak nekonfliktní děti, najdou si svou oběť poměrně snadno.

Co je tedy šikana

Podle Portálu krizového řízení HZS JmK je šikanování jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a opakované užití fyzických a psychických útoků jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit.

Průvodními znaky jsou vydírání, loupeže nebo poškozovaní věcí šikanovaného. Nucení k činnostem, které oběť nechce dělat, které ji bolí nebo jsou ponižující a různá míra fyzického násilí. A nechybí samozřejmě slovní útoky. Nadávky, pomluvy, vyhrožování nebo ponižování oběti je na denním pořádku. Šikanování dětí se nevyhýbá ani forma sexuálního obtěžování a nově také kyberšikana.

Jak poznat, že moje dítě šikanují

Pokud máte pocit, že je vaše dítě v kolektivu ostrakizováno, působí úzkostně, má často poškozené věci nebo oděv a odmítá vysvětlit poškození či ztráty nebo se očividně vymlouvá a vymýšlí si nepravděpodobné výmluvy, zbystřete. Pokud se k tomu přidá ztráta zájmu o školu, obzvlášť pokud mělo dítě dosud školu v oblibě, simulování nemocí, ztráta důvěry a odmítání se svěřit i vám a jiné neobvyklé chování, mějte se na pozoru. Pravidlo číslo jedna každého rodiče zní: Nikdy nezlehčuj problémy svého dítěte. Možná vám někdy z vašeho dospělého pohledu připadají trable vašich ratolestí úsměvné, pro ně samotné ale mohou mít velký význam a podle toho je třeba k nim přistupovat. A šikana je právě to, s čím si váš potomek sám neporadí. Navíc se na ni špatně přichází, pokud se dítě samo nesvěří.

Jak se šikaně bránit

Čím dříve se začne problém řešit, tím větší je pravděpodobnost, že se šikanu podaří zastavit, než přejde do nebezpečnějšího stádia. Oběť šikany má možnost se zcela anonymně obrátit o radu např. na Linku bezpečí - pro děti je bezplatné volání na tel. čísle 116 111, pro rodiče šikanovaných dětí pak 840 111 234. Sdružení, které linku provozuje, je možné kontaktovat i mailem nebo prostřednictvím chatu. Linka funguje 24 hodin denně.

Pokud se šikana týká školního prostředí, je vhodné, aby rodiče problém řešili se školou, případně pedagogicko-psychologickou poradnou. I dítě má možnost se kdykoli obrátit na své učitele. Ve škole je vždy některý z učitelů vyškolen v této problematice a může poradit.

Poslouchejte své dítě

Jak šikaně předcházet? Poslouchejte své dítě a naučte se s ním mluvit. Vybudujte si s ním důvěrný vztah. Vaše dítě by mělo vědět, že se může ohradit proti nepříjemnému chování, ukažte mu, jakou formou. Vaše dítě musí vědět, že se vám může s čímkoliv svěřit. Byť by mu to bylo sebevíc nepříjemné. Od toho vás přece má.

S využitím Portálu krizového řízení HZS JmK

Foto: Shutterstock

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat