Jaroslav Mikoška: Jsme u vás do několika minut

O dojezdových časech, zásahových vozidlech i o tom, kdo se může stát hasičem. Představujeme vám druhý díl rozhovoru s Jaroslavem Mikoškou, tiskovým mluvčím Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

65

Jak dlouhé jsou průměrné dojezdové časy zásahové jednotky?

Dojezdové časy jsou dané legislativně a zjednodušeně záleží na konkrétním území kolik jednotek a za jakou dobu bude na místě zásahu. Odhaduji, že se průměr pohybuje do 10 minut. Tím spíš, že velká část událostí je ve velkých aglomeracích, kde máme velmi krátké dojezdové časy v řádech jednotek minut.

Kdo se může stát hasičem? Jaké jsou podmínky a předpoklady?

Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky, který je starší 18 let, je bezúhonný a plně způsobilý k právním úkonům, splňuje podmínky stanovené pro výkon služebního místa, zejména stupeň vzdělání – minimálně střední s maturitní zkouškou a je fyzicky, zdravotně a osobnostně způsobilý k výkonu služby. Pro přijetí je proto nutné absolvovat zdravotní testy, psychologický a fyzický test.

Kolik stojí zásahové vozidlo a veškeré vybavení?

Záleží, o jakém vozidla by byla řeč. Pokud bychom se bavili o výškové technice (žebříky, plošiny), můžeme mluvit třeba o dvaceti milionech. Klasické cisternové automobilové stříkačky, tj. vozidla, která vyjíždějí nejčastěji a zasahují u nehod či požárů se pohybují do 10 milionů korun. Samotná vyprošťovací hydraulická sada, kterou používáme u dopravních nehod, stojí do půl milionu korun.

66

Jaké typy vozidel jednotka vlastní?

V našem vozovém parku je celá řada vozidel. Nejmenší jsou velitelské vozy, které jsou v podobně osobních aut. Dále pak máme různé dodávky a skříňové vozy, kontejnerové nakladače. Klíčové jsou samozřejmě cisternové automobilové stříkačky a velkokapacitní cisterny. Větší jsou vyprošťovací automobily nebo již zmíněná výšková technika.

Jak se řeší případné poničení hasičského vozu při nehodě vinou zaměstnance? Jsou povinné odpovědnostní pojistky?

Policie šetří standardně viníka. Způsob uhrazení vzniklé škody se řeší podle toho zda, má zaměstnanec odpovědnostní pojistku nebo ne.

 

Text: Barbora Robková, foto: Shutterstock

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat