Jak připravit auto na zimu

Rok se s rokem sešel, a i když to právě venku vypadá, jako by se mělo každou chvíli vrátit léto, nenechte se uchlácholit počasím a myslete na předsezónní údržbu svého vozu už teď.

Zimní obutí

A začneme u zimního obutí. Platná legislativa ukládá řidičům povinnost mít na svém voze zimní pneumatiky, pokud je mezi 1. listopadem a 31. březnem a zároveň se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy mohou tyto nástrahy vyskytnout (dle §40a zákona 361/2000 Sb.). Tato úprava zákona myslí na časté výkyvy počasí, v případě teplého počasí tedy není bezpodmínečné ničit zimní pneumatiky už od prvního listopadu – a naopak. Výjimkou jsou komunikace, na kterých je zimní výbava přikázána dopravní značkou, na nich je nutné jet po zimních gumách za jakéhokoliv počasí.

příprava auta na zimu

Se zimními pneumatikami je také spojené pravidlo „čtyřky“. Čtyři mm minimální dezén (pro vozidla nad 3,5 t je to tedy 6 mm), obutí na všech čtyřech kolech a maximálně čtyři roky používání jedné sady zimních pneu. Samozřejmostí je pravidelná kontrola celkového stavu pneumatik a jejich výměna při každém poškození.

Servisní kontrola a praktická zimní výbava

Kontrolu stavu nemrznoucí směsi v chladicí soustavě nebo ostřikovačích asi zvládne svépomocí řada řidičů. Lepší je ale nechat auto zkontrolovat u profesionálů a absolvovat předsezónní servisní prohlídku. Kdo je připraven, není překvapen. Zkontrolují vám stav autobaterie a elektroinstalace a celkovou kondici vašeho vozidla vůbec.

Kapalina do ostřikovačů do -20 °C vám nebude nic platná, pokud budete mít opotřebené stěrače. Obzvlášť v zimě dostávají stírátka zabrat, tak pokud je máte v nedobrém stavu, vyměňte je rovnou teď. Ideálně celou stírací lištu. Předejte tak nepříjemnostem při jízdě v rozježděném špinavém sněhu.

Do zimní výbavy patří ideálně sněhové řetězy, které využijete hlavně na horských komunikacích, ale hodit se vám mohou prakticky kdykoliv, a startovací kabely, které oceníte nejen vy, často poslouží i jiným řidičům. V autě vozte zimní škrabku, která ještě nepozbyla svých schopností, praktické - hlavně ve velkých mrazech - jsou ty, co jsou opatřeny rukavicí. Smetáček, rozmrazovací sprej na okna, rozmrazovač zámků (ten mějte u sebe, v zamrzlém autě by vám nebyl nic platný), rezervní nemrznoucí směs do ostřikovačů, sáček s pískem a třeba i lopatku, budou se vám hodit na ledovku, nebo pokud zapadnete.

Pozor si dávejte i na přimrzlé dveře a z toho plynoucí poškození těsnění. Těsnění potřete speciálním lojem, pořídíte ho na benzince, ale použít můžete i obyčejnou indulonu. A pokud chcete být na zimu vybaveni dokonale, kupte si ubrousky proti zamlžování oken a gumové koberečky nebo podložky. Vaše auto vám bude na jaře vděčné!

Foto: Shutterstock

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat