Jak se chovat při dopravní nehodě

Každý den cestujeme do svého zaměstnání, vezeme děti do školy, jedeme na výlet či na nákup. A pak stačí zlomek sekundy a můžeme se stát svědky či dokonce účastníky dopravní nehody.

Ať už je to dopravní nehoda vážná, či se jedná pouze o odřený nárazník, je důležité vědět, jak se při dopravní nehodě chovat. Pokud k dopravní nehodě dojde, zastavte, zajistěte své vozidlo proti pohybu, vypněte motor a rozsviťte výstražná světla. Je důležité mít na paměti, že je nutné dbát v prvé řadě na svoji vlastní bezpečnost. Jestliže to okolnosti umožňují, oblečte si reflexní vestu a nejméně ve vzdálenosti padesáti metrů od nehody umístěte výstražný trojúhelník.

Nejste-li vy sami zraněni, rozhlédněte se, zda nejsou v okolí další zraněné osoby, které potřebují pomoc. Jestliže ano, vaším úkolem je přemístit zraněné do bezpečí, poskytnout jim první pomoc a samozřejmě zavolat záchranku a policii. Pokud je některý ze zraněných v přímém ohrožení života, tedy v případě akutního krvácení, zástavy dechu či srdce, neprodleně zahajte první pomoc a až poté volejte záchrannou službu.

prvni pomoc

Tísňové linky je dobré znát

Pojďme si zopakovat čísla tísňových linek, která je dobré uložit do paměti. Hasiči s číslem 150, záchranná služba 155, policie 158. A v případě hromadné nehody je dobré znát také číslo univerzální tísňové linky 112, na kterou se dovoláte i v zahraničí. Volejte za každých okolností, i když si nejste jisti závažností zranění, a na lince vytrvejte. Zkušený operátor vám poradí, jak v konkrétním případě postupovat, a bude vás vést. Pokud jsou na místě přítomny další osoby, je dobré spolupracovat a rozdělit si úkoly.

První pomoc v praxi

Při prvotním kontaktu se zraněným zjistěte, zda je při vědomí, dýchá či nekrvácí. Nedýchá-li, zajistěte zprůchodnění dýchacích cest mírným záklonem hlavy, a co nejrychleji zahajte kardiopulmonální resuscitaci, tedy přímou masáž srdce. Aby byla resuscitace maximálně účinná, a dovolují-li to okolnosti, při resuscitaci se střídejte s dalšími osobami, samotný proces stlačování hrudníku zraněného je totiž velmi fyzicky náročný. Masáž srdce by měla ideálně probíhat stlačováním hrudníku hřbetem ruky s napnutými lokty v rytmu koledy Rolničky, rolničky… Je to dobrá a lehce zapamatovatelná mnemotechnická pomůcka. Dýchání z úst do úst se nedoporučuje. Důvodem je fakt, že můžete zraněnému neodborným zásahem spíše ublížit než pomoci.

Pokud zraněný krvácí, pokuste se krvácení zastavit tlakem prsty na ránu či tlakovým obvazem. Cílem je stabilizovat zraněného a zajistit jeho životní funkce do příjezdu záchranářů. Po jejich příjezdu informujte vedoucího zásahu o všech okolnostech, které se dopravní nehody týkaly. Napomůžete tím rychlejšímu zorientování přivolaných profesionálů na místě nehody.

Nezbývá než dodat, snažte se jezdit bez nehod, buďte na svých cestách opatrní a pamatujte, že nehoda se může stát opravdu kdykoliv a můžete to být právě vy, kdo bude potřebovat pomoc.

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat