Jak přežít v přírodě

Romantika nebo noční můra? Záleží, jak se k tomu postavíš. Co dělat, když se ztratíš v lese a musíš tam strávit noc?

82

Kde to jsem?

Najdi se. Pokud nemůžeš chytit signál ve své GPS navigaci, zkontroluj, jestli nejsi v příliš hustém lese, protože větve stromů někdy brání viditelnosti satelitů. V případě, že signál ani tak nechytneš, dobře se kolem sebe rozhlédni. Dráty elektrického vedení, řeka, potok nebo jiný orientační bod ti pomůže, abys nechodil pořád dokola. Zakopnout o bludný kámen totiž není žádný med. Platí pravidlo: když jdeš podél vodního toku po proudu, dříve či později dorazíš do obydlené oblasti.

Co budu jíst a pít?

Hlad je převlečená žízeň. Bez jídla naštěstí dokážeme přežít poměrně dlouhou dobu – možná déle, než si myslíme. V průměru se doba odhaduje na 70 dní. Nejdéle přežil bez jídla Charles Robert Ncnabb, který hladověl ve vězení celých 123 dní. Pil pouze vodu a občas si dal šálek kávy. Proto se spíše zaměřte na zajištění tepla a tekutin. Vodu určitě převařte nebo ošetřete dezinfekčními tabletami. Na delší cesty do „divočiny“ si pro jistotu vždy berte speciálními filtry nebo UV pero.

Kde přespím?

Porozhlédni se po přírodním přístřešku – po jeskyni, skalním převisu, krmelci nebo mysliveckém posedu. Když nic podobného nenajdeš, nezbyde ti, než si postavit svůj vlastní nouzový úkryt. Stavěj jej ve svahu. Na vrcholu kopce totiž bývá větrno a chladno. V údolí zase vlhko a v noci také chladno. Mezi dva stromy nahromaď spoustu chvojí, které dobře izoluje od země. Mezi stromy natáhni kládu, o níž opírej další klády. Ty pak pokryj větvemi a na ně navrstvi silnou vrstvu chvojí, která tě bude chránit proti větru a dešti.

Potřebuju oheň?

V lese je rozdělávat oheň zakázáno – zejména v období extrémního sucha a za silného větru. Pokud tě čeká teplá noc, máš dostatek čisté vody a potravin, které nemusíš tepelně upravovat, oheň pro jistotu vůbec nerozdělávej. Když oheň nezbytně potřebuješ, místo pro ohniště vyber opravdu pečlivě. Ideálně v blízkosti v blízkosti vody, abys jej mohl dobře uhasit. Nikdy jej nerozdělávej na suchém porostu a listí a alespoň 50 metrů od lesa.

Text: Barbora Robková, Foto: Shutterstock

Zdroj: Portál krizového řízení HZS JmK

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat