Bezpečné vozidlo aneb co je dobré vozit v autě

Počínaje prvním říjnem začala platit nová vyhláška ministerstva dopravy týkající se kromě jiného také povinné výbavy vozidel.

Co se změnilo v povinné výbavě

Do značné míry se zmenšil její obsah a řidiči už tak s sebou nemusejí vozit pojistky a náhradní žárovky, které by si v moderním automobilu byl dnes schopen sám vyměnit už málokdo. Už dříve neměly tuto povinnost automobily vybavené xenonovými světly nebo LED světlomety, kde by takové počínání logicky postrádalo smysl. Vozit s sebou náhradní žárovku tedy nemusíte, jste-li ale majitelem staršího vozidla a zručný „automechanik“, jistě stojí za to si ji ve výbavě nechat.

povinna vybava auta

Podle nové vyhlášky není třeba se zbavovat ani prošlých lékárniček a změn doznal i jejich povinný obsah, z něhož vypadl trojcípý šátek, polštářková náplast, rouška a nůžky. Co naopak zůstalo, jsou obvazy s 1 nebo 2 polštářky, hladká cívka náplasti, pryžové chirurgické rukavice v obalu a isotermická fólie v minimálním rozměru 200 x 140 cm.

Nemusíte s sebou vozit ani rezervní kolo, zvedák a klíč, pokud máte vozidlo, které umožňuje nouzové dojetí po defektu a zároveň defekt indikuje nebo máte ve výbavě bezmonážní sadu pro opravu defektu, neboli „lepení“, anebo zajištěnou asistenční službu. V povinné výbavě se tak obejdete s reflexní vestou, resp. vestami pro každého spolucestujícího, které je dobré mít vždy po ruce, a výstražným trojúhelníkem, který v případě potřeby umístíte minimálně 50 - anebo 100 metrů za auto, což platí mimo město, respektive na dálnici.

Co je dobré v autě mít

Povinné prvky splňují požadavky na minimální výbavu a jsou jasně dané, jsou ale věci, které je v autě dobré vozit s ohledem na bezpečnost, sezónu a vlastní pohodlí.

Praktické je mít ve vozidle formulář pro záznam o dopravní nehodě, lidově nazývaný euroformulář. Ten musíte vyplnit vždy v případě, že k nehodě nevoláte polici. Formulář se totiž může stát neocenitelným důkazem, pokud zavinění nezpůsobíte vy. Je důležité do něj prokazatelně označit, kdo je viníkem nehody, vyvarujete se tak případnému dokazování své neviny. Mezi nejčastější chyby při jeho vyplňování jsou chybějící podpisy všech účastníků, chybějící identifikační údaje a často i nepřesně zakreslená situace. Hodit se vám může také praktická kartička s důležitými telefonními čísly jako je 1224, tedy linka pomoci řidičům, nebo jednotné evropské číslo tísňového volání 112.

Dobré je mít v kufru auta tažné lano, startovací kabely a také hasicí přístroj, který patří v řadě evropských zemí k povinné nebo doporučené výbavě. Může to být sprej, klasický práškový nebo halotronový hasicí přístroj, který je sice dražší, za to vám nepoškodí jemnou elektroniku. Klasikou je baterka nebo čelovka, základní nářadí a nůž. Ten můžete mít i v područce u řidiče a použít ho v případě, že je třeba přeřezat bezpečnostní pás.

Nejen při dopravních nehodách, ale i při neočekávaných situacích, jako jsou dopravní kolony nebo defekt, oceníte lahev pitné vody, deku, nabíječku do auta, v zimním období nezapomeňte na škrabku, smetáček a pokud pojedete na hory, tak na sněžné řetězy. A dobré je mít pro tyto případy i něco malého k snědku. ;-)

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat