7 fakt a mýtů o letních bouřkách

Asi každého z nás někdy zastihla bouřka v přírodě. Známe však základní bezpečnostní zásady, které je třeba dodržovat?

81

1. Největší riziko zásahu bleskem hrozí v lese: MÝTUS

V lese vám bezprostřední nebezpečí zásahu bleskem nehrozí. Osamělým vzrostlým stromům se však určitě vyhněte, tam je riziko naopak velmi vysoké.

2. Čím níž, tím líp: FAKT

Toto pravidlo platí vždy. Z horských hřebenů a vrcholků sejděte, jakmile se k bouřce začne schylovat. Nečekejte, až propukne, ihned vydejte se dolů. Vyhledejte co nejnižší polohy – ideálně údolí.

3. Schovám se a budu v bezpečí: MÝTUS

Záleží kde. Zdržovat se v bouřce v jeskyních, dřevěných chatkách, přístřešcích bez hromosvodu, stanech, hradech či jejich zříceninách je velmi nebezpečné. Schovávejte se jen ve staveních s hromosvodem.

4. Bezpečná poloha je schoulit se „do klubíčka“: FAKT

Zaujměte co nejnižší polohu, ale za žádných okolností si nelehejte na zem. Se zemí byste měli mít co nejmenší kontakt. Dřepněte si, skrčte se do klubíčka, nohy dejte k sobě, ruce podél těla, hlavu schovejte mezi ramena a zavřete oči.

5. Musíme se držet při sobě: MÝTUS

Ano, nechoďte jednotlivě, měli byste na sebe vidět a slyšet se. Nicméně nechoďte ani příliš blízko a neudržujte tělesný kontakt. Riziko zasažení bleskem se ve skupině zvyšuje. A pravděpodobnost, že vám někdo bude moci poskytnout první pomoc, se snižuje.

6. Při bouřce se koupe jen sebevrah: FAKT

Nezdržujte se v blízkosti vodních toků nebo vodních ploch. Koupání v horském plese je nezapomenutelný zážitek, ale při bouřce by mohl být taky váš poslední. Jste-li ve vodě, rychle vylezte ven a vzdalte se. Totéž platí i jste-li ve člunu nebo na lodi.

7. V otevřené krajině není žádné místo bezpečné: FAKT

To je svatá pravda. Proto sledujte počasí a v případě nepříznivé předpovědi výlet raději odložte. Lidský život za to riziko opravdu nestojí.

Text: Barbora Robková, foto: Shutterstock

Zdroj: Portál krizového řízení HZS JmK

Adresa kanceláře

Škrobárenská 502/1
617 00 Brno-Trnitá
Česká republika

Kontaktujte nás

Mohlo by vás zajímat